Publicerat den

En liten kurs i privatekonomi

Att ha koll på ekonomin är nödvändigt för att slippa hamna i de många skuldfällor som lurar överallt. Det är inte bara sms-lån som gör att folk hamnar hos kronofogden eller har svårt att betala sina månatliga räkningar.

Avbetalningsköp är detsamma som att låna till konsumtion. Det kanske inte uppfattas som lån eftersom men bara får uppskov med betalningen. I själva verket är det samma sak som att gå till banken och låna pengar och sedan gå till Elgiganten och köpa en ny TV. Att avbetalningen görs upp direkt i butiken gör dock att många inte uppfattar det som ett lån. Ta det lugnt med avbetalningsköpen framöver. Att köpa en sak på avbetalning behöver dock inte vara så farligt. Om du däremot har köpt 10-20 prylar på avbetalning börjar de månadsvisa avbetalningarna kännas av och ditt ekonomiska utrymme minskar ordentligt.

Sparande är viktigt för din privatekonomi. Genom att spara pengar bygger du upp en ekonomisk buffert för att klara av perioder av svikande inkomster. Kanske tvingas du sluta ditt arbete och behöver få ett nytt jobb samtidigt som du inte kvalificerar dig för a-kassa. Så kan det vara bra att ha några månadslöner på sparkontot för att ha råd med alla utgifter.