Publicerat den

Spara pengar genom ihopbakslån

Att samla ihop alla sina lån till ett enda större lån är oftast en bra idé. Dels får man en betydligt bättre överblick över sina åtaganden och dels kan man oftast få ner sina totala lånekostnader. Det kan gälla såväl kostnader för räntor som för avgifter.

En annan fördel man kan uppnå är att man får en tydligare avbetalningsplan. Man vet exakt hur mycket man ska betala varje månad.

Nu vet vi alltså att det är en bra idé att samla alla mindre lån i form av kontokortskrediter och annat till ett enda ställe. Nästa steg blir att försöka få det gjort i verkligheten.

Om man har en bankförbindelse för exempelvis sitt bostadslån är det rimliga att man börjar tala med dem. Dessförinnan bör man själv ha skaffat sig en mycket tydlig överblick av sina befintliga åtaganden. Det gör också ett bra intryck på banken, som förstår att man hanterar detta seriöst.

Utsikterna för att banken ska säga ja kan givetvis inte förutsägas. Har du amorterat på ditt bolån och i övrigt skött dina åtaganden mot banken så ökar givetvis utsikterna.

Om banken av någon anledning inte vill ställa upp kan man försöka med sin fackförening som ofta kan erbjuda medlemslån via storbankerna.

På nätet kan man också gå igenom de erbjudanden om samlade lån som finns från andra kreditinstitut. De är i allmänhet billigare än de dyraste konsumentlånen för inköp av till exempel vitvaror och datorer som erbjuds, men är i allmänhet dyrare än bankens lån.