Publicerat den

Skepp ohoj, du seglare – du har väl tecknat en försäkring?

Är en båtförsäkring som vilken försäkring som helst? Nja. En båt av en nyare modell kan lätt försäkras då försäkringsbolagen har listor och kalkyler för de flesta moderna båtarna. Men om du har en träpärla från 1935 kan det vara svårt att få försäkringsbolagen att nappa på att försäkra den. Ha därför tålamod när du letar båtförsäkring och kontakta så många olika försäkringsbolag som möjligt. Någon trafikförsäkring till sjöss behövs egentligen inte – försäkringen är helt frivillig. Det finns dock flera fördelar med en båtförsäkring. Den största är att du i regel får ersättning för de skador som uppstår till sjöss, vid sjösättning och vid upptagning. Rättsskyddet och ansvarsförsäkringen är också viktiga delar om du skulle råka skada någon annan eller dennes båt eller hamna i en rättstvist.

Tänk på att…

En fritidsbåt är inte bara något man åker i eller seglar utan i många fall är det en sommarbostad med massor av saker man har med sig för att ha ett bekvämt liv under semestern. Därför är det viktigt att du ser till att lösöret är ordentligt försäkrat om något olyckligt skulle inträffa. Ofta har man en eller flera bärbara datorer med sig för navigation och underhållning. Kamera och andra tillbehör kan bli stulna eller förstörda om båten skulle sjunka.

Hög stöldrisk

Andra eventuella risker som måste räknas med är sådant som sitter på utsidan av båten och kan vara stöldbegärligt. En jolle med en liten utombordsmotor är åtråvärd. Den är dessutom lätt att tappa när den hänger på släp. Har du extra exklusiva segel som du låtit sy till kappseglingssäsongen kan det vara klokt att de finns med i totalvärdet på båten då du försäkrar den. Du bör inför varje sommar se över om du skaffat ny utrustning till din båt som höjer värdet på den. I så fall ska du justera försäkringsvärdet för att stämma med din båts aktuella värde innan du sjösätter den.