Publicerat den

Investera i ett räntekonto

Ett räntekonto beskrivs ofta som en enkel och passiv inkomst som inte kräver något speciellt underhåll eller aktivt studerande av börsen, vilket ofta krävs vid aktieinvesteringar. Med ett räntekonto placerar du en viss summa på ett speciellt bankkonto och får varje år ränta utbetalad på det insatta kapitalet. Om du har ett lån sedan tidigare med utgiftsräntor så finns möjligheten att kvitta din inkommande ränta med den utgående. Det innebär att du får skatteåterbäring från skatteverket.

Många som använder räntekonton gör det med pengar som de vet kan ligga vilande utan att kapitalet kommer behövas inom en längre framtid. Möjligheten finns även att använda ett räntekonto som en förutsedd buffert för framtiden då kanske en omfattande renovering planeras.

Med ett sparkonto vill man naturligtvis ha så hög avkastning som möjligt. Därför är det värt att ta kontakt med flera banker för att diskutera fram så bra avtal som möjligt. Som exempel får du 4 procent i årlig ränta om du sätter in 50 000 kr. Så om du inte tar ut dina pengar kommer 4 procent generera

  • 51 400 kr efter 1 år
  • 65 902 kr efter 10 år
  • 99 724 kr efter 25 år

Det kommer alltså att ta drygt 25 år för ditt investerade kapital att dubbleras. För dig som planerar att investera långsiktigt med ett räntekonto är det viktigt att förhandla till dig en så hög ränta som möjligt. Precis som det är viktigt att jämföra olika lån, är det viktigt att se över de olika alternativen bland sparkonton. Ett räntekonto är naturligtvis även ett bra sätt för att förvara pengar för den som i framtiden planerar att börja investera i råvaror, fonder, aktier eller andra värdepapper.

Viktiga saker att tänka på när du väljer räntekonto

  • Att få så hög ränta som möjligt för dina pengar och inte gå under 2,3 procent i ränta för att undvika att pengarnas värde minskar på grund av ökande inflation. Det förutsätter även att du har ett visst kapital att investera i ditt räntekonto.
  • Att noga överväga hur lång bindningstid du kan ha för ditt räntekonto. Många banker kräver att du inte får röra ditt investerade kapital under en viss period. Därför är det viktigt att se över om du har tillräckliga resurser för att kunna leva utan de pengarna som du kommer investera i ditt räntekonto.

Det är viktigt att undersöka om ditt om räntekontot har insättningsgaranti så att du är garanterad att få tillbaka hela eller åtminstone delar av ditt investerade kapital om banken skulle gå i konkurs.